Ammattimaisen Airbnb-toiminnan hyödyt

Julkaistu: 28.9. 2018

Airbnb on tällä hetkellä selkeä markkinajohtaja yksittäisten asuntojen lyhytaikaisessa vuokrauksessa. Oli kyse sitten paljon matkustelevasta liikemiehestä, useamman asunnon omistajasta tai asunnonomistajasta, joka asuu suurimman osan vuodesta ulkomailla, Airbnb-vuokraamisella saadut tulot voivat tuoda reilun lisän pankkitilille. Airbnb-vuokraaminen on lähes poikkeuksetta lyhytaikaista vuokraamista, minkä ansiosta yöltä voi pyytää pitkäaikaista vuokraamista korkeampaa vuokraa, ja tuottopotentiaali on pitkäaikaista vuokraamista parempi. Asunnonomistaja tai asuntosijoittaja voi parhaimmassa tapauksessa siis hyötyä lyhytaikaisesta vuokraamisesta jopa enemmän kuin pitkäaikaisen vuokralaisen ottamisesta. Palvelun kautta vuokraaminen on myös turvallista, sillä Airbnb veloittaa henkilöllisyyden varmistamiltaan majoittujilta vuokran etukäteen. Etukäteen maksetun vuokraushinnan ansiosta asunnonomistaja voi olla varma siitä, että maksut tulevat aina ajallaan ja varmasti, toisin kuin joskus vuokramarkkinoilla. Toinen majoittamispalveluiden tarjoamisen hyvistä puolista on sen antoisuus: majoittaminen voi parhaimmassa tapauksessa tarkoittaa sitä, että tapaa monenlaisia henkilöitä ympäri maailman ja luo kontakteja erilaisten ihmisten kanssa, joihin ei välttämättä muuten koskaan tutustuisi. 

ASUNTO HELSINGIN TÖÖLÖSSÄ. KUVA: TUOMAS KOSKIALHO

ASUNTO HELSINGIN TÖÖLÖSSÄ. KUVA: TUOMAS KOSKIALHO


Osa Airbnb-majoittajista matkustelee itse usein ja haluaa siksi laittaa asuntonsa aina välillä tarjolle mahdollisille majoittujille. Majoittaminen saattaakin kuulostaa helpolta, mutta on toinen kysymys, miten majoittaja saa hoidettua kaiken tarvittavan aina siivoamisesta mahdollisimman nopeaan kommunikointiin ja avainten luovuttamiseen itse ollessaan ulkomailla. Lisäksi ajanhallinta voi olla yllättävän vaikeaa varsinkin Airbnb-vuokraamisen alussa, kun rutiinit, joiden läpikäyminen ei untuvikkovuokraajalta välttämättä tule vielä selkärangasta, hotkaisevat hyvin suuren osan majoittajan jälleenvuokraamistoiminnalle varaamastaan ajasta. Jokainen Airbnb-hostaamista kokeillut voi varmasti allekirjoittaa todeksi väitteen siitä, että tekemistä on helposti paljon enemmän kuin aluksi olisi voinut kuvitella sekä ennen majoittujien saapumista että heidän lähtemisensä jälkeen. 

WEHOSTIN SIIVOOJA VALMISTELEMASSA ASUNTOA UUDELLE VIERAALLE HELSINGIN TÖÖLÖSSÄ. KUVA: TUOMAS KOSKIALHO

WEHOSTIN SIIVOOJA VALMISTELEMASSA ASUNTOA UUDELLE VIERAALLE HELSINGIN TÖÖLÖSSÄ. KUVA: TUOMAS KOSKIALHO


Antamalla vastuun jälleenvuokraamiseen liittyvistä asioista ammatimaiselle operaattorille voi itse olla mukana sivustakatsojana: Esimerkiksi jälleenvuokrausfirma WeHostin järjestelmä tarjoaa myös mahdollisuuden tarkastella toiminnan kehittymistä WeHostin oman dashboard-näkymän tarjoamien tietojen avulla. Nettisivustolle kirjautumalla pääsee käsiksi tietoihin asunnon tuotosta, vieraista ja tiedoista sekä kalenterin varauksista. Dashboardilla voi tehdä myös itse varauksia asuntoon. Asunnonomistaja saa myös käyttää asuntoaan aina halutessaan, ja majoittua vuokraamiskertojen välissä tietenkin edellisten asukkaiden jäljiltä siivottuun asuntoonsa itse aina tarpeen mukaan. Jälleenvuokraukseen liittyvät koukerot sujuvat vaivatta, kun muun muassa päivittäin optimoidut hinnat, mainostaminen, vieraiden valitseminen ja avainten luovuttaminen tapahtuu asunnonomistajan puolesta palveluiden kautta. 


Vaikka Airbnb-vuokraaminen on antoisaa ja monille ikään kuin harrastus, jonka kautta voi tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin ja ansaita samalla tuottoa, ei kaikkien elämäntilanne kuitenkaan mahdollista esimerkiksi ajankäytön tai muualla asumisen takia hostiksi alkamista. 

Edellä mainituissa tapauksissa voi siis olla todella hyödyllistä ottaa avuksi maksullinen ammattimainen jälleenvuokrauspalvelu, jonka ansiosta asunnon omistajan ei tarvitse itse huolehtia käytännössä mistään normaalisti Airbnb-hostin tehtäviin kuuluvista asioista, mutta saa silti mahdollisuuden hyötyä tyhjillään olevan asuntonsa mahdollistamasta tuotosta. TRENDIKKÄÄKSI KEHUTTU SUOMI ON MAAILMAN MATKAILUVÄEN SUOSIOSSA, ERITYISESTI HELSINKI JA LAPPI KIINNOSTAVAT. KUVA: TUOMAS KOSKIALHO

TRENDIKKÄÄKSI KEHUTTU SUOMI ON MAAILMAN MATKAILUVÄEN SUOSIOSSA, ERITYISESTI HELSINKI JA LAPPI KIINNOSTAVAT. KUVA: TUOMAS KOSKIALHO