Mitä sinun pitäisi tietää Airbnb-hostina olemisesta?

Julkaistu: 12.10. 2018

Airbnb-majoittuminen on yhä suositumpaa: sekä airbnb-majoittumisen että airbnb-majoittamisen hyötyjen ja miellyttävyyden puolesta puhuvat monet kumpaakin osapuolta hyödyttävät seikat. Esimerkiksi majoittaja hyötyy rahallisesti vuokratessaan tyhjillään tai osittain tyhjillään olevaa asuntoaan samalla kun majoittuja hyötyy saadessaan mahdollisuuden kokea hieman hotellimajoittumista autenttisempi asumiskokemus.

Yhä useammat turistit haluavat matkustellessaan usein mahdollisuuksien mukaan vältellä muiden turistien valtaamilla alueilla seikkailemista, ja löytää sen sijaan uusia, paikallisten suosimia alueita, minkä tarpeeseen Airbnb on loistava väylä. Airbnb:n tulo on lisännyt kilpailua ja valinnanvaraa matkailualalla: hotellien, hostellien ja leirintäalueiden lisäksi turisteilla on mahdollisuus vuokrata huoneita, asuntoja tai kokonaisia taloja yksityisiltä toimijoilta, minkä lisäksi alalle on tullut ammattimaisia jälleenvuokrausfirmoja. 

WeHostin siivooja valmistelemassa asuntoa uutta vierasta varten Helsingissä. Kuva: Tuomas Koskialho

WeHostin siivooja valmistelemassa asuntoa uutta vierasta varten Helsingissä. Kuva: Tuomas Koskialho


Majoittajan tehtävälista kaikesta jo ennen ilmoituksen tekemistä muistettavista asioista voi venyä todella pitkäksi, sillä Airbnb-majoittaminen vaatii yllättävän monen eri osa-alueen lankojen pitämistä käsissä. Majoittajan täytyy myös pitää mielessä se, että ei ole tarjoamassa pelkkää asuntoa, vaan hyvä majoittaja tarjoaa kokonaisuuden. Kokonaisuus on parhaassa tapauksessa asiakkaan mukaan muovattu kokonaisvaltainen elämys, johon voi sisältyä esimerkiksi paikallisen vinkkejä kaupungin mielenkiintoisista kohteista tai ohjeita julkisten kulkuvälineiden käyttämiseen. Pähkinänkuoressa hyvän majoittajan täytyy keskittyä erityisesti neljään asiaan: helppoon sisäänkirjautumiseen, sujuvaan viestintään majoittujan kanssa, kohteen siisteyteen ja paikkaansapitäviin ilmoitustietoihin. Majoittajan täytyy luoda Airbnb-sivustolle profiili ja kirjoittaa esittelyteksti, johon sisältyy kaikki oleellinen tieto vuokrattavasta kohteesta, minkä lisäksi asunnon laittaminen Airbnb:n jälleenvuokraussivustolle vaatii myös valokuvaamistaitoja, sillä esteettisten ja tarkkojen valokuvien merkitys on todella suuri. Vuokrausilmoitus muutamine selkeine kuvineen ja napakoine esittelyteksteineen on loppujen lopuksi ainoa asia mahdollisten edellisten vierailijoiden arvostelujen lisäksi, joiden avulla majoittujaehdokkaat painottavat ja valitsevat kohteita ennen mahdollista vuokraamispäätöstään. 

Asunto valmiina, uusi vieras saapuu illalla. Kuva: Tuomas Koskialho

Asunto valmiina, uusi vieras saapuu illalla. Kuva: Tuomas Koskialho


Majoittajan täytyy myös miettiä tarkasti asunnolle sopiva hinta, minkä määrittäminen voi markkinoiden ollessa jatkuvassa muutoksessa olla hankalaa. Airbnb-majoittajan olisi myös tärkeä olla aktiivinen viesteihin vastaamisessa, sillä ripeä vastaaminen mahdollistaa kaikille sujuvan vuokraamiskokemuksen, ja on melkein pakollista, että host on oma-aloitteinen ja mahdollisimman usein tavoitettavissa. Majoittajan täytyy myös muistaa pitää kalenteriaan ajan tasalla ja päivittää usein ajankohdat, jolloin asuntoa on mahdollista vuokrata, sillä varausten peruuttaminen on joka osapuolen kannalta ikävää. Majoittumispäätöksen jälkeen Airbnb-hostin on tärkeä antaa majoittujalle ohjeet esimerkiksi siitä, miten kohteeseen pääsee mahdollisimman vaivattomasti ja miten esimerkiksi avainten luovuttaminen tapahtuu. 

Asunnon laittaminen Airbnb:n jälleenvuokraussivustolle vaatii myös valokuvaamistaitoja, sillä esteettisten ja tarkkojen valokuvien merkitys on todella suuri. Kuva: Tuomas Koskialho

Asunnon laittaminen Airbnb:n jälleenvuokraussivustolle vaatii myös valokuvaamistaitoja, sillä esteettisten ja tarkkojen valokuvien merkitys on todella suuri. Kuva: Tuomas Koskialho


Majoittajan puolesta asunnosta täytyisi löytyä ainakin peruselämisen eli nukkumisen ja suihkussa käymisen kannalta välttämättömät esineet, kuten esimerkiksi peitot, tyynyt sekä liinavaatteet ja pyyhkeet. Kohteen siisteys on todella tärkeää, joten majoittajan täytyy joko itse tai palkatun ammattilaisosaajan avulla huolehtia asunnon huoneet ja pinnat puhtaiksi. Jos majoittaja haluaa olla erityisen vieraanvarainen, majoittujat arvostavat suuresti pieniä eleitä, joten majoittaja voi esimerkiksi tarjota vieraille talon puolesta kahvia tai pientä, mahdollisesti paikallista, välipalaa tai virvokkeita. Ohjeistusten kirjoittaminen ylös konkreettiseen kansioon ja kansion asettaminen selkeään paikkaan asunnossa on myös hyvä idea, sillä sääntöjen asettamisella voi ennaltaehkäistä lukuisia väärinkäsityksiä ja selvittelyitä. Airbnb-vuokraamisesta kiinnostuneille kiireisille on tarjolla esimerkiksi Airbnb-asuntojen jälleenvuokraus- ja hallinnointipalveluita. Airbnb-vuokraaminen saattaa käydä markkinointeineen, viesteihin vastaamisineen ja vieraiden vastaanottamisineen melkein työstä, joten apukäsi, joka huolehtii aikaavievistä asioista majoittajaehdokkaan puolesta saattaa olla hyvinkin tervetullut. Suomessa tällaisesta palvelusta esimerkkinä on WeHost, jonka palveluihin kuuluu ammattilaisvalokuvaajan ottamat kuvat ilmoitusta varten sekä asunnon stailaus ja sisustaminen. WeHostin tarkoituksena on siis auttaa Airbnb-vuokrauksesta kiinnostuneita yksityishenkilöitä kaikessa majoittamiseen liittyvissä asioissa pyyhkeistä siivousaineisiin ja arvostelujen kirjoittamisesta majoittujille tarkoitetun opaskirjan laatimiseen. Lisäksi kohteen siivoaminen ammattilaisvoimin, hinnan sopivuuden tarkastaminen päivittäin, avainten luovuttaminen ja mahdollisista järjestyshäiriöistä huolehtiminen ja niiden ennaltaehkäiseminen kuuluvat yhtä lailla WeHostin toimenkuvaan. Asunnon airbnb-vuokraajat tarjoavat itse käytännössä peitot ja tyynyt, mutta muut välttämättömyydet, kuten wc-paperit ja siivousaineet,  ja pienet ylellisyydet, kuten saippuat, mausteet, öljyt ja  shampoot tulevat WeHostin puolesta. WeHost-palvelua käyttävänä majoittajana täytyy siis huolehtia enää vain murto-osasta siitä, mitä ilman apukäsiä joutuisi majoittajana ottamaan huomioon.

Matkailun suosio kasvaa, samoin Airbnb:n käyttö. Kuva: Oleksandr Pidvalnyi

Matkailun suosio kasvaa, samoin Airbnb:n käyttö. Kuva: Oleksandr Pidvalnyi