Neljä syytä miksi sijoitusasunnon laittaminen Airbnb:hen kannattaa

+ neljä syytä miksi sijoitusasunnon listaamisessa kannattaa käyttää jälleenvuokrauspalvelua


Julkaistu: 21. 9. 2018

1. Persoonallisuus

Sijoitusasunnon vuokraaminen Airbnb:stä ja sen kaltaisissa palveluista hyödyttää majoittujia, jotka haluavat  usein melko tylsää ja yksitoikkoista hotelli- tai hostellimajoittumista persoonallisempaa majoittumista. Vaikka majoittujat haluavatkin huoneen tai huoneiston olevan putipuhdas ja sisustukseltaan silmää miellyttävä, eivät elämisen merkit useimmiten ole haitaksi, sillä Airbnb-asunto on useille pelkkää nukkumapaikkaa isompi asia, eräänlainen elämys. Airbnb-asunnoissa on usein hotellihuoneita kotoisampi ja lämpimämpi tunnelma, mikä on yksi syy, miksi osa matkailijoista päätyvät mieluummin etsimään matkakohteensa majoittumista ensisijaisesti Airbnb:stä, ei niinkään hotelleista. Sijoitusasuntoja voi muokata ja sisustaa oman mielensä mukaan, ja Airbnb-vuokraamisen aloittamista miettiessä kannattaakin kenties pohtia jotakin kohderyhmää, jonka toiveet mielessä alkaa mahdollisesti muokkaamaan asuntoa jälleenvuokrauskuntoon. 


2. Turvallisuus

Vuokratessa asuntoa Airbnb:n kautta voi  vakuuttua vuokratulojen saapumisesta tilille ja olla turvallisin mielin, sillä maksut veloitetaan majoittujilta aina etukäteen. 


3. Tuottoisuus 

Lyhyaikaisella vuokraamisella saa usein parempaa tuottoa kuin useita vuosia kestävillä vuokrasopimuksilla, joten asumisen kulut, oli kyse sitten vuokrasta, vastikkeesta tai asuntolainan lyhennyksestä, saa mitä luultavammin katettua vuokraustoiminnan ansiosta. Vaikka Airbnb-vuokraaminen on pitkäaikaista vuokraamista hieman epävarmempi tulonlähde, sillä aivan joka kuukausille majoittujia ei välttämättä riitä aivan esimerkiksi vilkkaimpien kesäkuukausien malliin, voi lyhytaikainen vuokraus useimmiten olla kuitenkin tuottoisampaa. 

4. Sijainnin merkitys: hyvä sijainti takaa hyvän tuoton

Jos asunto on hyvällä sijainnilla esimerkiksi lentokentän läheisyydessä tai turistien suosimien nähtävyyksien tai paikkojen läheisyydessä, voi vakuuttua jo etukäteen siitä, että asunto tulisi vuokratuksi useammin kuin syrjäisemmällä sijainnilla oleva omistusasunto. Paikkakunnista Suomessa tietenkin isoimmilla on eniten kysyntää, mutta esimerkiksi kauniiden luontokohteiden läheisyys saattaa houkutella Suomen luonnosta kiinnostuneita matkailijoita. 


Asunto Helsingin Katajanokanrannalla. Kuva: Tuomas Koskialho

Asunto Helsingin Katajanokanrannalla. Kuva: Tuomas Koskialho+ 4

Neljä syytä miksi sijoitusasunnon vuokraamisessa kannattaisi käyttää ammattimaista Airbnb-jälleenvuokrauspalvelua 

WeHostin siivooja valmistelemassa asuntoa uudelle vieraalle Helsingin Töölössä. Kuva: Tuomas Koskialho

WeHostin siivooja valmistelemassa asuntoa uudelle vieraalle Helsingin Töölössä. Kuva: Tuomas Koskialho

Jos Airbnb-hostaaminen epäilyttää esimerkiksi sen takia, että matkustelee paljon eikä pystyisi huolehtimaan asunnon siivoamisesta, avainten luovuttamisesta ja muista juoksevista asioista niin helposti kuin haluaisi, ei sijoitusasunnon laittaminen Airbnb:hen kuitenkaan ole aivan niin vaikea tehtävä kuin saattaisi kuvitella. Asunnonomistaja voi ottaa avuksi ammattimaista jälleenvuokrausta harjoittavan yrityksen, joka auttaa asunnonomistajaa lähestulkoon kaikessa tarvittavassa. 


1. Stressivapaus

Asunto olisi asunnonomistajan määrittelemät ajat jälleenvuokrauspalveluiden ammattilaisten käsissä, ja asunnonomistajan ei tarvitsisi itse päivystää tietokoneen tai puhelimen ääressä odottaen uusia varauksia tai kyselyitä asunnosta. Asunnonomistajan ei tarvitse myöskään pohtia päätään puhki esittelykuvausta kirjoittaessaan tai mahdollisimman hyviä valokuvia räpsiessään, sillä jälleenvuokrauspalvelut hoitavat edellämainitut asiat aina stailaamisesta kuviin. 2. Ajansäästö 

Jälleenvuokrauspalvelu valitsee varmasti luotettavat majoittujat tarkastamalla heidän henkilöllisyytensä Airbnb:n kautta ja vastailee (mahdollisesti) lukuisiin tiedusteluihin sekä kysymyksiin asuntosijoittajan puolesta. Koska myös avainten luovuttaminen ja yksinkertaisesti kaikki hostaamiseen kuuluvat asiat tehdään asunnonomistajan puolesta, voi asunnonomistaja varata kalenteriin tilaa reilusti muille elämään kuuluville asioille.


3. Asunnon vuokraushinta määritetään asunnonomistajan puolesta

Asunnon hinta optimoidaan päivittäin, jotta vuokraushinta pysyy kilpailukykyisenä. Asunnon sijainnin ja asunnosta napattujen valokuvien lisäksi hinta on tietenkin tärkeä--  eillei jopa tärkein asia – joka vaikuttaa potentiaalisen majoittujan päätökseen eniten. Hintatietoiset majoittujat vertailevat asuntojen hintoja jopa päivittäin ennen vuokraamispäätöstä.  


4. Tuoton maksimoiminen

Jälleenvuokrauspalvelut eivät markkinoi ja listaa asuntoa pelkästään yhteen kanavaan, vaan Airbnb:n lisäksi asuntoa saatetaan tarjota esimerkiksi Booking.comissa, mikä mahdollistaa useamman potentiaalisen majoittujan huomion. Esimerkiksi WeHost, ammattimaista jälleenvuokraamista tarjoava palvelu, tienaa ainoastaan silloin kun asunnonomistaja tienaa, sillä yrityksen toiminta perustuu liikevaihtoperusteiseen hinnoitteluun.


Airbnb-vieraiden kirjo on monipuolinen ja koostuu niin turisteista kuin liikematkalaisista, ulkomaalaisista ja suomalaisista. Kuva: Tuomas Koskialho

Airbnb-vieraiden kirjo on monipuolinen ja koostuu niin turisteista kuin liikematkalaisista, ulkomaalaisista ja suomalaisista. Kuva: Tuomas Koskialho